Ένα Φεστιβάλ Κινεζικού Πολιτισμού στην Πλατεία της Αγίας Παρασκευής

October 28, 2022
festival kinezikou politismou agia paraskevi 2022
festival kinezikou politismou agia paraskevi 2022
Μουσική παράσταση με το παραδοσιακό κινεζικό όργανο «γκουτσίν» από την κα Γιουέ Σιαοκούν

Την Κυριακή που μας πέρασε, κατά τις έντεκα το πρωί, πήρα το μετρό με κατεύθυνση την Αγία Παρασκευή. Λίγη ώρα μετά, πλησιάζοντας με τα πόδια την κεντρική πλατεία, ο ενθουσιασμός μου ήταν μεγάλος. Ο χώρος ήταν γεμάτος από γονείς και παιδιά, κόσμο της γειτονιάς, αλλά και από μακρινές περιοχές, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δήμου και ήρθε να περάσει τη μέρα ανακαλύπτοντας έναν από τους παλιότερους πολιτισμούς του κόσμου, τον κινεζικό.

Το «Φεστιβάλ Κινεζικού Πολιτισμού» συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αγίας Παρασκευής και το Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών. Οι υπεύθυνες της διοργάνωσης, η κα Γιάν Χονγκγουέι και η κα Γεωργία Πίσπα, μας ξενάγησαν στα μονοπάτια της κινεζικής κουλτούρας, μέσα από ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε παραδοσιακή κινέζικη μουσική, απαγγελία κινεζικής ποίησης και εντυπωσιακές επιδείξεις κουνγκ φού.

festival kinezikou politismouinstitouto komfoukios
Η κα Γιάν Χονγκγουέι, συν-Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κομφούκιος Αθηνών και η κα Γεωργία Πίσπα, Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων «Αργώ» – Ειδική Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Αττικής.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτής, είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στα εργαστήρια όπου οι δασκάλες του Ινστιτούτου Κομφούκιος με χαρά και πολλή υπομονή μας μύησαν στην ιεροτελεστία σερβιρίσματος του τσαγιού, στην κινέζικη καλλιγραφία και ζωγραφική και μας έκαναν μία εισαγωγή στον μυστηριώδη κόσμο της κινεζικής γλώσσας.

festival kinezikou politismou workshops
Μαθήτριες και μαθητές του Ινστιτούτου Κομφούκιος Αθηνών απαγγέλουν ποίηση – μαθήματα παραδοσιακής κινέζικης ζωγραφικής – ιεροτελεστία σερβιρίσματος τσαγιού – επίδειξη κουγκ-φου από αθλήτριες και αθλητές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γουσου Κουνγκ Φου.

Έμεινα στην πλατεία μέχρι αργά το μεσημέρι, συναντώντας μαθητές και μαθήτριες, συναδέλφους καθηγητές και καθηγήτριες κινεζικής, καθώς και διαδικτυακούς φίλους με τους οποίους καιρό τώρα μιλάμε σε τσατ, ανταλλάζουμε απόψεις, ευχές, καρδούλες, αλλά ποτέ ως τώρα δεν είχαμε συναντηθεί από κοντά. Είμαι σίγουρη ότι ήταν εκεί κι άλλα γνωστά αγαπημένα πρόσωπα που δεν πρόλαβα να δω!

Στον δρόμο της επιστροφής, έχοντας χορτάσει ήλιο, παραστάσεις, κινέζικο τσάι και μαλλί της γριάς αναρωτήθηκα τι έκανε τη γιορτή αυτή τόσο πετυχημένη. Ήταν η πρωτοβουλία και η επιμονή της κας Πίσπα και η βαθιά αγάπη που τρέφει για τον κινέζικο πολιτισμό, μαθήτρια της κινεζικής η ίδια. Ήταν η προθυμία με την οποία η κα Γιάν δέχτηκε να συνεργαστεί μαζί της και να τη βοηθήσει να υλοποιήσουν την ιδέα αυτή. Ήταν η σκληρή δουλειά των συνεργατών τους, μεταφραστών όπως ο Απόλλωνας, κινέζος φοιτητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δασκάλων, διοικητικών υπαλλήλων, η στήριξη που πρόσφερε ο Δήμος, η Κινεζική Πρεσβεία και οι υπόλοιποι φορείς. Κυρίως, ήταν η ιδέα να συμμετέχουν άμεσα τα δημοτικά σχολεία, η κινεζική κοινότητα, να γίνει το φεστιβάλ σε χώρο ανοικτό παρά τους αστάθμητους παράγοντες, να βρεθούμε μαζί στην πλατεία.

Θυμήθηκα πόσο μακρινά φαίνονταν όλα αυτά πριν από μερικά χρόνια σε εμάς τους λιγοστούς που μαθαίναμε ή διδάσκαμε την κινεζική γλώσσα. Στο Λάο Τσε αποδίδεται το εξής ρητό: Ένα ταξίδι χιλιομέτρων αρχίζει πάντα με ένα βήμα. Και είμαι χαρούμενη γιατί ήδη έχουμε κάνει βήματα πολλά, για να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες Κυριακές.

festival kinezikou politismou presvis dimarhos
Ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Σιάο Τζουντσενγκ και ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, κ. Βασίλης Ζορμπάς. Μαθητές και μαθήτριες από τα δημοτικά σχολεία του Δήμου τούς πρόσφεραν ζωγραφιές με θέμα την φιλία των δύο χωρών, που φιλοτεχνήθηκαν στο μάθημα των εικαστικών. Το Φεστιβάλ εντάχθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας.

Φένια Παπακοσμά

Σινολόγος – Καθηγήτρια Κινεζικής

Εκδόσεις Mandarin Books