Ο Αλέξανδρος Θεογιάννης διδάσκει την κινέζικη γλώσσα και παραδοσιακές φωνητικές τεχνικές της Ασίας

January 31, 2023
alexandros theogiannis in china

alexardos theogiannis with pianoΟ Αλέξανδρος Θεογιάννης είναι καθηγητής φωνητικής και κινεζικής γλώσσας. Οι πτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές είναι στη μουσική. Παράλληλα με τις σπουδές του στην Ευρώπη έχει σπουδάσει σε πανεπιστήμια της Κίνας (北京语言大学, 上海音乐学院, 香港中文大学) στον τομέα της γλώσσας και του πολιτισμού, με ειδίκευση στην παραδοσιακή κινεζική φωνητική και την κινεζική Όπερα Kunqu 昆曲. Αντιστοίχως έχει ολοκληρώσει επιμορφωτικό πρόγραμμα καθηγητών κινεζικής γλώσσας (西南财经大学). Στην Ελλάδα ασχολείται με την διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας και συνεργάζεται με ιδιωτικά σχολεία, κέντρα ξένων γλωσσών όπως επίσης και έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Εθνικό Ωδείο παραδοσιακές φωνητικές τεχνικές της Ασίας στα πλαίσια προγραμμάτων επιμόρφωσης και σεμιναρίων.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη γλώσσα;

Θα μπορούσε κανείς να πει πως στην δική μου περίπτωση, ήταν λίγο τυχαία η ενασχόληση μου με τη συγκεκριμένη γλώσσα καθώς πάντα με γοήτευε η ασιατική κουλτούρα ως παιδί χωρίς να είναι στα σχέδιά μου το να μάθω την κινεζική γλώσσα. Επειδή πολλές φορές λειτουργώ αυθόρμητα ως άνθρωπος, θα πω πως η ακριβής απάντηση στην ερώτηση είναι πως ξύπνησα μια μέρα και είπα “Θα μάθω κινέζικα!”. Επειδή ξεκίνησα πολλά χρόνια πριν, τότε δεν υπήρχαν ούτε καθηγητές, ούτε υλικό, κατ’ επέκταση η πρόσβαση μας στο κομμάτι της γλώσσας σαν μαθητές ήταν εξαιρετικά περιορισμένη και δύσκολη. Προσωπικά, είχα την τύχη να έχω μία εκπληκτική καθηγήτρια, και έπειτα μετά από κάποια χρόνια σπουδών της κινεζικής γλώσσας να πάρω κάποιες υποτροφίες για να σπουδάσω στον τομέα της κινέζικης όπερας και της παραδοσιακής κινέζικης μουσικής όπως επίσης και στο κομμάτι της γλώσσας και του πολιτισμού σε διάφορα πανεπιστήμια της Κίνας. Έτσι μαγευόμουν όλο και περισσότερο από αυτόν τον εκπληκτικό και αρχαίο πολιτισμό και αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός που έχω έρθει σε επαφή με τόσα πράγματα που αν δεν είχα πάρει την απόφαση να ξεκινήσω τότε κινέζικα δεν θα τα είχα γνωρίσει ποτέ.

Έχετε κάποιο όραμα/σχέδια για το μέλλον σε σχέση με την κινεζική γλώσσα;

Δεν ξέρω αν μπορεί να θεωρηθεί όραμα ή σχέδιο παρόλα αυτά είναι μεγάλη μου επιθυμία το να γνωρίσει και ο υπόλοιπος κόσμος τη μαγεία του κινεζικού πολιτισμού και κυρίως της κινέζικης μουσικής και της κινέζικης όπερας διότι αποτελεί έναν πολύ ιδιαίτερο και ενδιαφέρων τομέα που δυστυχώς στη Δύση δεν έχει την αναγνωρισιμότητα που του αρμόζει. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι με την διδασκαλία και την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας ερχόμαστε όλο και πιο κοντά με αυτά τα κομμάτια αλλά θέλει συνεχή ενημέρωση και να αφομοιώνονται τα στοιχεία και οι πληροφορίες του πολιτισμού στην διαδικασία της μάθησης και της καθημερινότητάς μας.

Τι σας γοητεύει στη γλώσσα αυτή; Τι σας κεντρίζει το ενδιαφέρον;

Η μεγαλύτερη γοητεία θεωρώ πως είναι η τελείως διαφορετική εξέλιξη που είχε από τις δυτικές γλώσσες της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας γλωσσών. Το γεγονός δε, ότι είναι μια καθαρά μουσική γλώσσα, λόγω των τόνων που υπάρχουν, την καθιστά αρκετά υψηλά στην προτίμηση και την εκτίμηση μου λόγω των σπουδών μου στην μουσική. Αντίστοιχα όλο το κομμάτι των ιδεογραμμάτων και της καλλιγραφίας που είναι μια εκπληκτική τέχνη αποτελεί σίγουρα έναν τομέα που θα ήθελα να ασχοληθώ στο μέλλον και να μάθω όσο το δυνατόν καλύτερα.

Με ποια μέθοδο μαθαίνουν τα παιδιά κινέζικα;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ως καθηγητές ότι πλέον ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και ότι τα παιδιά είναι πλήρως και άρρηκτα συνδεδεμένα με αυτή. Καλό θα ήταν λοιπόν να την χρησιμοποιούμε προς όφελος της εκπαίδευσης και της μάθησης. Έχω παρατηρήσει και από τους δικούς μου μαθητές αλλά και από συζητήσεις με συναδέλφους ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα όταν υπάρχουν οπτικοακουστικά μέσα, όπως βίντεο, διαδραστικά παιχνίδια και δραστηριότητες εκτός βιβλίου. Αντίστοιχα θεωρώ ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα σπουδών της κινεζικής γλώσσας, η επαφή με Κινέζους είναι εξαιρετικά εποικοδομητική στο να πάρουν τα παιδιά τις σωστές βάσεις για την προφορά και την τονικότητα των συλλαβών και των λέξεων αντίστοιχα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή όταν μαθαίνεις κινέζικα;

Αναμφισβήτητα η γνώση και η επαφή με κάτι τόσο διαφορετικό βοηθάει στο να ανοίξουν οι ορίζοντες μας και να δούμε τα πάντα από μια διαφορετική οπτική που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχαμε την δυνατότητα να το κάνουμε υπό άλλες συνθήκες. Η ικανοποίηση του να πιάνω ένα κινέζικο βιβλίο στα χέρια μου και να μπορώ να το διαβάσω, νομίζω είναι από τις μεγαλύτερες ανταμοιβές που θα μπορούσα να ζητήσω.

Μοιραστείτε μία εμπειρία από τη ζωή στην Κίνα.

alexandros theogiannis in chinese villageΝομίζω ότι θα μπορούσα να γράφω ιστορίες συνεχώς για αυτό το θέμα οπότε θα προσπαθήσω πολύ σκληρά να περιοριστώ σε μια. Ένα από τα αγαπημένα μου μέρη στην Κίνα είναι το αρχαίο χωριό 朱家角 που βρίσκεται κάποια χιλιόμετρα έξω από τη Σανγκάη. Εκεί ζούσε μια πολύ καλή μου φίλη Κινέζα η οποία είναι ζωγράφος παραδοσιακής κινέζικης ζωγραφικής. Έμεινα μαζί της αρκετό καιρό και μπορώ να πω ότι ήταν από τις πιο όμορφες εμπειρίες που θα μπορούσα να έχω. Μου έκανε μαθήματα παραδοσιακής κινέζικης ζωγραφικής και καλλιγραφίας. Μου δίδαξε πολλά παραδοσιακά κινέζικα τραγούδια και επίσης με μύησε στην τελετουργία του τσαγιού. Φυσικά έκτοτε αποτελεί τελετουργία και συνήθεια στην καθημερινή μου ζωή και φυσικά την ευχαριστώ αμέτρητα για όλες αυτές τις γνώσεις και τις εμπειρίες που μου προσέφερε.