Η Πολυτίμη Νικολάκου και η Ελένη Σωτηρίου μοιράζονται μαζί μας το όραμά τους και την αγάπη τους για την κινέζικη γλώσσα
December 20, 2022
Η Πολυτίμη Νικολάκου είναι απόφοιτος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Φιλοσοφική σχολή ΦΠΨ ) και έχει κερδίσει την κρατική υποτροφία από το MOFA της Taiwan. Έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στον τομέα της Κινεζικής γλώσσας και Φιλοσοφίας με εξειδίκευση στην Γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο Trinity Saint David της Ουαλίας και έχει τιμηθεί από το ίδρυμα Li & Fung για την διπλωματική διατριβή της.
Είναι μία από τις πρώτες καθηγήτριες της Κινεζικής γλώσσας στη χώρα μας, καθώς διδάσκει Κινέζικα σε παιδιά και ενήλικες πάνω από 25 χρόνια και τώρα πια βοηθά και εκπαιδεύει κι άλλους λάτρεις της κινεζικής γλώσσας που επιθυμούν να την διδάξουν.
Η Ελένη Σωτηρίου είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και έχει ενεργή συμμετοχή σε δράσεις και οργανισμούς που αφορούν την ενίσχυση των δεξιοτήτων, την κατάρτιση και τις συνθήκες ανάπτυξης του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού. Η πρώτη της επαφή με την κινεζική γλώσσα ξεκίνησε σε ηλικία 11 ετών – μαθαίνοντας τα Κινέζικα σαν δεύτερη ξένη γλώσσα- όταν και γνώρισε την καθηγήτριά της Πολυτίμη Νικολάκου. Έκτοτε δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με τα Κινέζικα σαν γλώσσα αλλά και την μελέτη της Κίνας λόγω των σπουδών της. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει τα Κινέζικα σε μικρούς και μεγάλους μαθητές δίπλα στην καθηγήτριά της και στα άμεσα πλάνα της είναι να συνεχίσει τις σπουδές της στην κινεζική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Γλώσσας και Πολιτισμού του Πεκίνου καθώς χρειάστηκε να αναβάλει τη φοίτησή της εκεί λόγω των περιορισμών μετακίνησης του Covid.
Οι κοινές αξίες, το όραμα τους και η αγάπη τους για την κινεζική γλώσσα και φιλοσοφία τις οδήγησε στην δημιουργία του Chinesegreece. Η ιδέα ενός πρότυπου συστήματος σε συνάρτηση με την καταρτισμένη γνώση, έδωσε την ευκαιρία σε δυο δυναμικούς ανθρώπους και μια εξαιρετική ομάδα καταρτισμένων καθηγητών να ενώσουν την εμπειρία και την νεωτερικότητα ή αλλιώς «συγχρονία» της εποχής που ζούμε και έτσι τα τελευταία χρόνια το Chinesegreece βοηθά μικρούς και μεγάλους μαθητές σε όλη την Ελλάδα να μάθουν Κινέζικα εύκολα και σωστά στα Ελληνικά.
Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη γλώσσα;
(Απαντά η Ελένη)
Για μένα τα Κινέζικα ήρθαν στην ζωή μου στην 5η Δημοτικού όταν “έπρεπε” να ξεκινήσουμε μια δεύτερη ξένη γλώσσα και στο σχολείο είχαμε την επιλογή είτε Γερμανικών είτε Γαλλικών και εγώ δεν ήθελα τίποτα από τα δύο. Οι γονείς μου τότε με ρώτησαν αν ήθελα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό και έτσι ξεκίνησα τα Κινέζικα.. και γνώρισα και την Πολυτίμη! Έτσι λοιπόν τους ευχαριστώ διπλά, γιατί όχι μόνο μου παρείχαν ένα εφόδιο που αγάπησα και αξιοποίησα στο μέλλον αλλά συνάμα γνώρισα και έναν εξαιρετικό άνθρωπο που εκτός ότι μου δίδαξε ό,τι ξέρω για αυτή τη γλώσσα, είναι πάντα δίπλα μου και με στηρίζει τόσα χρόνια σε ό,τι κάνω.
(Απαντά η Πολυτίμη)
Ξεκίνησα να μαθαίνω Κινέζικα σε πολύ νεαρή ηλικία (9 χρονών).
Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν τα εργαλεία ή κατάλληλα υποστηρικτικά υλικά που θα βοηθούσαν το βίο της εκμάθησης μιας τόσο ιδιαίτερης γλώσσας. Οπότε για την συνεχή επιμόρφωσή μου χρειαζόμουν συμπληρωματική εκπαίδευση η οποία χρειαζόταν περαιτέρω διάρκεια όπως και χρήματα…
Δεν γνώριζα ακόμη Αγγλικά όπως και ο τότε δάσκαλος μου ως Ταϊβανέζος δεν είχε την ευχέρεια των Ελληνικών ή των Αγγλικών…
Αυτή η δυσκολία χάραξε την πορεία μου, ωστόσο δεν το έβαλα κάτω…
Μετά από αρκετό κόπο για να κατακτήσω τη γλώσσα στο σημείο που θα μπορούσα να την διδάξω, άρχισα να οργανώνω την γνώση μου (σωστά Ελληνικά και καθαρά Κινεζικα)
Κι έτσι ξεκίνησαν όλα…
Αν δεν έχω “έφεση” στις γλώσσες μπορώ να τα καταφέρω;
Φυσικά! Αυτό που χρειάζεται για να μάθει κάποιος Κινέζικα δεν είναι η “έφεση” στις ξένες γλώσσες, αλλά η συνεχής προσπάθεια. Η μέθοδος και η συνέπεια είναι δύο αξίες που ξεπερνούν την έφεση στην εκμάθηση μιας γλώσσας.
Όταν δε η γνώση έχει κατάρτιση και η επικοινωνία μεταξύ δασκάλου και μαθητή είναι ξεκάθαρη, τότε γίνονται θαύματα!
Και τα έχουμε δει να συμβαίνουν όλα αυτά τα χρόνια ανάμεσα σε διαφορετικά μαθητικά προφίλ.
Σημαντική είναι η επιμονή. Το ότι δεν τα παρατάμε στην πρώτη δυσκολία.
Αυτό που παρατηρούμε στους μαθητές είναι ότι αυτοί που προχωρούν γρήγορα και σωστά, είναι αυτοί που πηγαίνουν σταθερά στο μαθητικό τους ταξίδι, αυτοί που όταν περάσει ο αρχικός ενθουσιασμός συνεχίζουν να προσπαθούν. Και που όταν κουραστούν ή δυσκολευτούν, δεν το βάζουν κάτω και θυμούνται γιατί ξεκίνησαν!
Τα Κινέζικα λοιπόν έχουν αυτή τη μαγική ικανότητα να εμπνέουν το μαθησιακό σου ταξίδι, αρκεί να θέσεις τον στόχο.
Στην ζωή μας όμως, κανένας στόχος και καμία αποστολή δεν είναι εύκολη. Το πρώτο βήμα έρχεται πάντα από την αποφασιστικότητά μας.
Με ποια μέθοδο μαθαίνουν τα παιδιά κινέζικα;
Το μάθημα των παιδιών είναι πολύ ιδιαίτερο και διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού. Άλλη προσέγγιση έχουμε για παράδειγμα σε ένα παιδί 6 ετών και άλλη, ίσως και «ειδική» προσέγγιση σε κάποιο παιδί 11 ετών.
Αυτό που ονομάζουμε εμείς “baby teaching” περιλαμβάνει ένα μάθημα ειδικά διαμορφωμένο πάνω στις ανάγκες, τις αδυναμίες και τις δυνατότητες του κάθε μαθητή, έτσι ώστε να είναι απλό και διασκεδαστικό στο ίδιο το παιδί αλλά ταυτόχρονα αποδοτικό, καλύπτοντας τα εκπαιδευτικά κριτήρια που πρέπει να πληρούνται.
Στις παιδικές ηλικίες δίνουμε μεγάλη έμφαση στον προφορικό λόγο, καθώς τα παιδιά “πιάνουν” αμέσως την προφορά μας και την μιμούνται. Δουλεύουμε πολύ με οπτικοακουστικό υλικό, εκπαιδευτικά παιχνίδια που έχουμε φτιάξει οι ίδιοι ώστε να ταιριάζουν στην ύλη μας και φυσικά αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει το διαδίκτυο και οι εφαρμογές που πλέον υπάρχουν. Ταυτόχρονα δουλεύουμε βασικές συντακτικές δομές και δίνουμε στο παιδί τους κινέζικους χαρακτήρες μέσω των ιστοριών ιδεογραμμάτων που είναι ίσως το ισχυρότερο όπλο γνώσης των εκπαιδευτικών μας, το οποίο μέσα από ένα πρόγραμμα εικονογραφημένων βιβλίων και με διαδραστικό τρόπο κάνει τα παιδιά να τα μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα!
Θα λέγαμε ότι αυτό που κάνουμε σε αυτές τις ηλικίες είναι ότι καλλιεργούμε το “έδαφος” για να έρθει αργότερα η πιο “συμπαγής” γνώση, όταν το παιδί θα είναι ώριμο να την δεχτεί και να την αφομοιώσει πολύ πιο εύκολα, εμβαθύνοντας έτσι στην κινεζική γλώσσα.
Τι προτείνετε στους μαθητές/μαθήτριες για να θυμούνται εύκολα τα ιδεογράμματα;
Τα ιδεογράμματα είναι αυτά που ξεχωρίζουν την κινεζική γλώσσα από οποιαδήποτε άλλη στο κόσμο και την κάνουν τόσο μαγική. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να αποτελούν δυσκολία για πολλούς μαθητές όταν τα συναντούν.
Αυτό που κάνουμε εμείς από την πρώτη κιόλας στιγμή είναι να φέρουμε τα ιδεογράμματα κοντά στον μαθητή αναλύοντας τα. Αν προσπαθήσει κανείς απλώς να τα μάθει με στείρα αποστήθιση μάλλον θα δυσκολεύεται για αρκετό καιρό. Αν όμως συνδυάσει τα ιδεογράμματα με ιστορίες όχι μόνο θα καταφέρει να τα μάθει πιο εύκολα αλλά θα γνωρίσει και την κινεζική φιλοσοφία μέσα από αυτά.
Οι ιστορίες των Κινεζικών χαρακτήρων ξεκινούν χιλιάδες χρόνια πριν, όταν οι πρώτοι άνθρωποι μιλούσαν με μοναδικά σήματα, τα χέρια τους αλλά και τα σχήματα πάνω σε στοιχεία της φύσης. Αργότερα οι ιστορικοί και πιο μετά οι γλωσσολόγοι δημιούργησαν τις λεγόμενες ιστορίες των ιδεογραμμάτων που βασίζονται πάνω σε μυθοπλασία μυθικών προσώπων και στην ιστορία δυναστειών αυτοκρατόρων κτλ. Αυτές οι ιστορίες μαζί με τις πινελιές κρύβουν τον τρόπο αποστήθισης αυτής της μαγικής γλώσσας.
Και να μην ξεχνάμε.. «Η γλώσσα είναι ένα όπλο». Πιστεύουμε πως δεν «χρησιμεύει» για να επικοινωνούμε απλά, αλλά για να «εκφράζουμε τις σκέψεις μας». Η εκμάθηση της γλώσσας είναι εκμάθηση της σκέψης. Το να μαθαίνεις να γράφεις, να μιλάς και να διαβάζεις, σημαίνει να μαθαίνεις να σκέπτεσαι. Άρα, πολύ δυνατό μυστικό στην εκμάθηση της Κινεζικής είναι να δουλεύουν μαζί, από την πρώτη στιγμή και οι τέσσερις δεξιότητες (κατανόηση ακρόασης, κατανόηση ανάγνωσης, ομιλία και γραφή).
Αν καταφέρει ο μαθητής με την καθοδήγηση του δασκάλου να δουλέψει και τις τέσσερις αυτές γλωσσικές δεξιότητες έχει προδιαγραφεί το μισό ταξίδι..
Το άλλο μισό ξεκινά και τελειώνει με τον πολιτισμό, την φιλοσοφία της γλώσσας. Αυτό εμπνέει, εντυπωσιάζει και είναι το κλειδί της αποστήθισης.
Είναι τα κινέζικα η γλώσσα του μέλλοντος;
Θα λέγαμε ότι τα Κινέζικα είναι η γλώσσα του παρόντος και σίγουρα και του μέλλοντος! Αν αναλογιστεί κανείς την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας και την ηχηρή παρουσία της στις διεθνείς αγορές εύκολα καταλαβαίνει ότι η επιρροή της Κίνας στη παγκόσμια οικονομική σκακιέρα ήρθε για να μείνει. Ας μην εξετάσουμε την δύναμης της Κίνας σε παγκόσμιο επίπεδο και ας την φέρουμε στο μικροσκόπιο της ελληνικής αγοράς. Είναι προφανές σε κάθε παρατηρητή ότι οι κινεζικές επενδύσεις εμπλέκονται σχεδόν σε όλους τους τομείς (ναυτιλία, τουρισμό, εμπόριο, κτηματομεσιτικά κα). Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι και το ενδιαφέρον και των ελληνικών επιχειρήσεων για συνεργασία με κινέζικες είναι μεγάλο και αυξάνεται διαρκώς. Σίγουρα λοιπόν, η κινέζικη γλώσσα μπορεί να αξιοποιηθεί σχεδόν σε κάθε τομέα και όποιος μπορεί να επικοινωνήσει σε αυτή είναι – και θα είναι- παραπάνω από χρήσιμος σε πολλούς κλάδους απασχόλησης.
Ένας ακόμη λόγος λοιπόν για να μάθει κανείς κινέζικα ή για να μάθει στο παιδί του αυτή τη γλώσσα, είναι ότι αποτελεί ένα πολύ δυνατό πλεονέκτημα για την αγορά εργασίας. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί μαθητές μας είναι στελέχη επιχειρήσεων που είτε δραστηριοποιούνται στην Κίνα είτε έχουν επαφές με κινεζικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Έχετε κάποιο όραμα/σχέδια για το μέλλον σε σχέση με την κινεζική γλώσσα;
Σίγουρα η κάθε μια από εμάς έχει τους προσωπικούς της στόχους και σχέδια σχετικά με την κινεζική γλώσσα για το μέλλον.
Ας απαντήσουμε όμως στην ερώτηση για το όραμα του Chinesegreece το οποίο μας ενώνει και λειτουργούμε ως «δύο σε ένα».
Στο ξεκίνημα του Chinesegreece αρχίσαμε να δίνουμε διαδικτυακά πληροφορίες – κυρίως στο blog μας και στις σελίδες μας στα social media – εκπαιδευτικό υλικό, όπως γραμματικά φαινόμενα, ιστορίες ιδεογραμμάτων ή πολιτιστικά στοιχεία με στόχο να βοηθήσουμε όποιον μαθαίνει την γλώσσα.
Στην πορεία ωστόσο είδαμε όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την γλώσσα, ερωτήσεις για μαθήματα αλλά και ανάγκες που μπορεί να υπάρχουν σε εκπαιδευτικό υλικό ή σε ένα αξιόπιστο σύστημα εκμάθησης που να ταιριάζει τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.
Έτσι διαμορφώθηκε το όραμα μας για το μέλλον το οποίο είναι να συνεχίσουμε φυσικά όπως ξεκινήσαμε αλλα να μοιραστούμε το «σύστημα εκπαίδευσης» που δουλεύουμε και βλέπουμε να λειτουργεί αποδοτικά με τους μαθητές μας όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο θα μπορεί να είναι διαθέσιμο και αξιοποιήσιμο τόσο σε μαθητές της κινεζικής όσο και σε διδάσκοντες.
Κοινός παρονομαστής σε ό,τι κάνουμε είναι η αγάπη μας για αυτή τη μαγική γλώσσα που όλοι όσοι ασχολούμαστε, καλούμαστε να μεταλαμπαδεύσουμε στους μαθητές μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την όμορφη συνέντευξη και την ωραία αυτή πρωτοβουλία. Χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι η κινέζικη γλώσσα γίνεται ολοένα και περισσότερο δημοφιλής στην Ελλάδα και είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν χρήσιμα για μαθητές και δασκάλους εκπαιδευτικά εργαλεία όπως η Κινέζικη Γραμματική ώστε να υποστηρίζουν το μαθησιακό ταξίδι.
www.chinesegreece.com