Η Χριστίνα Λεβέντη μας μιλάει για τη διδασκαλία της κινέζικης γλώσσας

December 2, 2022

Η Χριστίνα Λεβέντη είναι μια έμπειρη καθηγήτρια κινεζικών, που έχει καταφέρει να μεταφέρει την αγάπη της για την κινέζικη γλώσσα στους μικρούς και όχι μόνο μαθητές της και να τους κάνει να κατανοήσουν την ομορφιά της και να προσπεράσουν τις δυσκολίες της. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η ενασχόλησή της με τα κινέζικα μετρά ήδη 14 χρόνια.

“Αφού έλαβα το πτυχίο μου και εργάστηκα πάνω στο αντικείμενο μου, συνειδητοποίησα ότι η διδασκαλία και η κινέζικη γλώσσα είναι αυτό που με γεμίζει και αυτό που θα ήθελα να κάνω και επαγγελματικά. Έτσι εξειδικεύτηκα στο BLCU: Teaching Chinese as a Foreign Language. Τα τελευταία 7 χρόνια παραδίδω ιδιαίτερα μαθήματα κινεζικών, επίσης έχω εργαστεί ως καθηγήτρια κινεζικής γλώσσας σε διάφορα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Έχω αγαπήσει την διδασκαλία και νομίζω πως είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Οι γνώσεις, η χαρά και η αγάπη που μπορείς να πάρεις διδάσκοντας είναι αξία ανεκτίμητη. Η αυξανόμενη ζήτηση για την εκμάθηση κινέζικης γλώσσας, με οδήγησε το 2020 στην δημιουργία του Easy Chinese, στην ουσία πρόκειται για ένα διαδικτυακό κέντρο εκμάθησης της γλώσσας και του πολιτισμού της Κίνας. Μετράμε ήδη αρκετούς μαθητές και μαθήτριες σε όλη την Ελλάδα. Κοινό χαρακτηριστικό των καθηγητών του Easy Chinese είναι η αγάπη τους για την κινεζική γλώσσα, τον πολιτισμό και την κινέζικη φιλοσοφία.”

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη γλώσσα;
Ως φοιτήτρια οικονομικής σχολής θεώρησα ότι θα ενίσχυε το βιογραφικό μου, κάτι που τελειώνοντας και το πανεπιστήμιο επιβεβαιώθηκε, με βοήθησε πολύ στην αναζήτηση εργασίας.

Γιατί οι άνθρωποι σκέφτονται ότι τα κινέζικα είναι τόσο δύσκολα;
Τα στερεότυπα είναι κάτι που μας συνοδεύουν σε οτιδήποτε κι αν κάνουμε στη ζωή μας, έτσι εκφράσεις τύπου ‘’μου ακούγονται κινέζικα’’ σίγουρα συμβάλουν σε αυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα μέχρι και πριν κάποια χρόνια ήταν μια αρκετά απομονωμένη χώρα, οι περισσότεροι από εμάς ξέραμε ελάχιστα σχετικά με την Κίνα και κατά επέκταση και για την γλώσσα της.

Γιατί θα προτείνατε σε κάποιον να μάθει κινέζικα;
Για εμένα προσωπικά η κινέζικη γλώσσα είναι μαγική. Ο δρόμος για την εκμάθησή της είναι εξίσου συναρπαστικός, κατά την διάρκεια του οποίου θα αποκτήσεις γνώσεις σφαιρικές και ειδικές. Επιπλέον, θα κατανοήσεις καλύτερα έναν από τους σημαντικότερους λαούς της αρχαίας και σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας. Τέλος, η Κίνα έχει αυξανόμενη ανάπτυξη σε τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, τα κτηματομεσιτικά, η ναυτιλία, η τεχνολογία και το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο. Με βάση αυτό τα πλεονεκτήματα του να γνωρίζεις την κινεζική γλώσσα είναι πολλά.

Πόσο διαφέρει η κινεζική γλώσσα από τις ευρωπαϊκές;
Πρώτα από όλα, η κινεζική γλώσσα δεν έχει αλφάβητο. Αντ’ αυτού χρησιμοποιούνται τα ιδεογράμματα. Αυτό και μόνο την διαφοροποιεί σε μεγάλο βαθμό από τις ευρωπαϊκές. Επίσης, δεν υπάρχουν άρθρα, κλίσεις, αριθμοί.

Ποιες ηλικίες μαθαίνουν Κινέζικα;
Το ηλικιακό εύρος είναι πολύ μεγάλο, έχουμε μαθητές όλων των ηλικιών , ξεκινώντας από μικρά παιδία 4 ετών.

Με ποια μέθοδο μαθαίνουν τα παιδιά κινέζικα;
Για μικρά παιδιά από 4 έως 6 ετών, το μάθημα γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και ποικίλες βιωματικές δραστηριότητες (παιχνίδια, τραγούδια, βίντεο, πρότζεκτ) που βοηθάνε τις μικρές ηλικίες να εξοικειωθούν με τη κινέζικη γλώσσα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παιδιά μικρότερης ηλικίας έχουν την ικανότητα να κατακτήσουν εύκολα την προφορά μιας ξένης γλώσσας, δίνεται έμφαση σε αυτό το σπουδαίο κομμάτι. Οι μαθητές και οι μαθήτριες από 6 ετών και πάνω, από τα πρώτα κιόλας μαθήματα, έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν και με τη γραφή και τα ιδεογράμματα. Επειδή για αυτή την ηλικιακή ομάδα δεν υπάρχουν εγχειρίδια στα ελληνικά, χρησιμοποιώ υλικό που έχω συντάξει και σχεδιάσει η ίδια, βασισμένη στην πολύχρονη εμπειρία μου στη διδασκαλία μικρών παιδιών. Ο στόχος μου για τη νέα χρονιά είναι να εκδώσω το υλικό αυτό σε ένα βιβλίο ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες των ελληνόφωνων μικρών μαθητών και μαθητριών.

Είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των μαθητών για τα κινέζικα;
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μεγάλη αύξηση μαθητών που θέλουν να μάθουν κινεζικά, κάτι το οποίο οφείλεται σε διάφορους λόγους και κυρίως στο ότι η Κίνα πλέον έχει αναδειχθεί ως ίσως η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Μαθαίνονται εύκολα τα ιδεογράμματα; Είναι ζωγραφική;
Κατά μία έννοια ναι! Τα ιδεογράμματα μοιάζουν με ζωγραφιές αλλά για να μπορέσεις να γράψεις ένα ιδεόγραμμα ακολουθείς κάποιους κανόνες και μια συγκεκριμένη σειρά γραφής. Το ότι δεν είναι αυθαίρετες γραμμές βοηθάει στην απομνημόνευση. Επιπλέον, κατά την διάρκεια των μαθημάτων αξιοποιείται το παιδαγωγικό εργαλείο της αφήγησης των ιστοριών που κρύβονται πίσω από τα ίδια τα ιδεογράμματα και είναι κάτι που βοηθάει και αρέσει πολύ στους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των ηλικιών.

https://easychinese.gr