Ο Νικόλαος Χαρίτος μας μιλάει για την αγάπη του για την κινέζικη γλώσσα και τον κινέζικο πολιτισμό
November 23, 2022
Ο Νικόλαος Χαρίτος (尼克老师) είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο ΕΚΠΑ. Η αγάπη του για την κινεζική γλώσσα και τον κινέζικο πολιτισμό ξεκίνησε από μικρή ηλικία και πλέον η ενασχόληση με αυτήν αγγίζει τα 15 χρόνια! Αφού απέκτησε την ευφράδεια στον κινέζικο λόγο, ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Κίνα, ώστε να εξασκηθεί περαιτέρω στη γλώσσα και να μυηθεί στην τοπική κουλτούρα και τρόπο ζωής. Η αγάπη του για τα κινέζικα τον οδήγησε αβίαστα στο να επιθυμεί να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του για την γλώσσα, την κουλτούρα, την ιστορία και τις αξίες αυτού του σπουδαίου πολιτισμού, σε νέους μαθητές!
Με εμπειρία 7 πλέον ετών στη διδασκαλία, έχει καταλήξει πως η διδασκαλία τον γεμίζει με το αίσθημα της πληρότητας και της ικανοποίησης. Τα μαθήματα στηρίζονται σε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό και η εμπειρία που έχει αποκομίσει από τα μαθήματα τον βοηθάει να προσαρμόζεται στις ανάγκες των μαθητών. Παράλληλα και προκειμένου να εμπλουτίσει τις διδακτικές του ικανότητες,
εξειδικεύτηκε στη διδασκαλία της κινέζικης ως δεύτερης γλώσσας (Teaching Chinese as a Foreign Language), στο Πανεπιστήμιο BLCU (Beijing Language and Culture University).
Την τρέχουσα περίοδο, και σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, παραδίδει μαθήματα της κινέζικης γλώσσας και πολιτισμού σε πολιτιστικά κέντρα του Δήμου, όπως επίσης συνεργάζεται και με κέντρα ξένων γλωσσών. Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται ιδιαίτερα με τη φωτογραφία και του αρέσει πολύ να ταξιδεύει!
Μοιραστείτε μία εμπειρία από τη ζωή στην Κίνα.
Στην Κίνα ταξίδεψα το καλοκαίρι του 2019 λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία του Covid-19. O λόγος του ταξιδιού ήταν η αναψυχή και όχι εκπαιδευτικός. Πήγα στο Πεκίνο, στη Σιάν, στη Σαγκάη και σε μερικές υδάτινες πόλεις γύρω από τη Σαγκάη. Αυτό που με παραξένεψε ιδιαίτερα ήταν η διαφορά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο μεταξύ της πρωτεύουσας και της Σαγκάης. Από την άλλη όμως εντυπωσιάστηκα από τα αρχαία μνημεία του Πεκίνου (Σινικό Τείχος, Απαγορευμένη Πόλη, Ναό του Ουρανού κτλ ). Η Σανγκάη σε σαγηνεύει με την πολυπολιτισμικότητα της και τα φουτουριστικά της κτήρια. Η θέα στο Bund είναι βγαλμένη από ταινία φαντασίας. Στη Σιάν πέρα από τα καθηλωτικά μνημεία του Πήλινου Στρατού, η νυχτερινή της αγορά έχει ένα έντονο μουσουλμανικό στοιχείο που προς στιγμήν νομίζεις βρίσκεσαι εκτός Κίνας. Σε κάθε περίπτωση ένα ταξίδι στην Κίνα αποτελεί εμπειρία ζωής και ανυπομονώ να ξαναπάω και σε άλλες περιοχές της. Σίγουρα κάποιος που μαθαίνει κινέζικα θα εντυπωσιαστεί ακόμα πιο πολύ με ένα ταξίδι εκεί! Όσο δύσκολο και να είναι, αξίζει σίγουρα τον κόπο!
Έχετε κάποιο όραμα/σχέδια για το μέλλον σε σχέση με την κινεζική γλώσσα;
Στο εγγύς μέλλον αποτελεί όνειρο μου να έχω έναν χώρο που θα είναι προσανατολισμένος στη μετάδοση του κινέζικου πολιτισμού και κουλτούρας. Πέρα από την εκμάθηση της γλώσσας, η γνωριμία με την ιστορία της Κίνας, τα έθιμα, τις γιορτές αλλά και τη γαστρονομία τους, είναι στοιχεία που αποκλείεται να λείπουν.
Γιατί οι άνθρωποι σκέφτονται ότι τα κινέζικα είναι τόσο δύσκολα;
Τα κινέζικα ως γλώσσα χωρίς αλφάβητο αλλά με χιλιάδες ιδεογράμματα, εξαρχής φαντάζουν δύσκολα. Εάν προσθέσουμε και την προφορά μαζί με την τονικότητα της γλώσσας, είναι στοιχεία που σε σχέση με μια μέση ευρωπαϊκή γλώσσα την καθιστούν πιο δύσκολη. Εντούτοις όμως, η μαγεία της κινέζικης γλώσσας, η εφευρετικότητα των ιδεογραμμάτων αλλά και οι σχετικές ευκολίες που υπάρχουν σε γραμματική και συντακτικό σε σχέση με τις ευρωπαϊκές γλώσσες, συνδράμουν στην κατανόηση και εμπέδωση της γλώσσας.
Είναι τα κινέζικα η γλώσσα του μέλλοντος;
Με δεδομένες τις εξελίξεις στο παγκόσμιο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι, η Κίνα έχει πολλές πιθανότητες να ηγείται των εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο τις επόμενες δεκαετίες. Συναφώς, τα κινέζικα είναι μια γλώσσα που δύναται να δώσει στους ομιλητές της το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πέρα από την όποια βοήθεια σε επαγγελματικό επίπεδο, η βαθιά γνώση των κινέζικων οξύνει σε κάθε
περίπτωση τις διανοητικές ικανότητες των μαθητών της. Δεν είναι μόνο η γλώσσα του μέλλοντος αλλά και του παρόντος.
Μαθαίνονται εύκολα τα ιδεογράμματα; Είναι ζωγραφική;
Τα ιδεογράμματα σίγουρα δεν είναι ζωγραφική ! Το κάθε ιδεόγραμμα είναι ένα δομημένο σύνολο από strokes (μολυβιές) το οποίο έχει αρχή, τέλος και συγκεκριμένη σειρά γραφής (stroke order). Τα strokes επίσης είναι συγκεκριμένα και έχουν και ονόματα. Υπάρχουν επίσης κανόνες γραφής των strokes του κάθε ιδεογράμματος. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να γίνει πιο εύκολη η εκμάθηση και η απομνημόνευση της γραφής τους! Οπότε, το να γράφεις ιδεογράμματα ακονίζει σίγουρα το μυαλό!
Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη γλώσσα;
Ξεκίνησα την εκμάθηση των κινέζικων το 2008, με μια Κινέζα καθηγήτρια που δεν ήξερε σε καλό επίπεδο ούτε ελληνικά ούτε αγγλικά. Όταν ξεκίνησα δεν είχα κάποιο ιδιαίτερο απώτερο σκοπό, απλά με τράβηξε η μαγεία των ιδεογραμμάτων. Συνεπώς, ήθελα να προσπαθήσω να αποκρυπτογραφήσω μέσα μου τη γλώσσα αυτή. Επίσης με γοήτευε η ιδέα να ταξιδέψω στην Κίνα, χωρίς τη βοήθεια κάποιου ταξιδιωτικού γραφείου ! Στην πορεία των μαθημάτων με κέρδισε η γλώσσα, σε σημείο που ήθελα μόνο να ασχολούμαι με οτιδήποτε σχετίζεται με τα κινέζικα και τον πολιτισμό της Κίνας. Οπότε η αφοσίωση μου στη γλώσσα και τον μεγάλο αυτό πολιτισμό ήταν μονόδρομος. Πλέον, θέλω όσο μπορώ να συνδράμω στην εκμάθηση της γλώσσας σε νέους μαθητές και τη μύηση τους σε αυτήν!