Ο Παναγιώτης Πολύδωρας διαδίδει με αγάπη και όρεξη την κινέζικη γλώσσα σε παιδιά και ενήλικες
January 10, 2023
Είμαι απόφοιτος της σχολής Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα τελευταία 12 χρόνια είμαι καθηγητής της κινεζικής γλώσσας, διαδίδοντας με αγάπη και όρεξη την συγκεκριμένη γλώσσα σε παιδιά και ενήλικες. Επίσης από πέρυσι είμαι κάτοχος του Guinness world records ημιμαραθωνίου με σχοινάκι.
Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη γλώσσα;
Όντας λάτρης του μοναδικού και του διαφορετικού στοιχείου, ξεκίνησα ταυτόχρονα με τις σπουδές μου την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας. Από τότε είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου.
Πόσο διαφέρει η κινεζική γλώσσα από τις ευρωπαϊκές;
Διαφέρει πάρα πολύ, καθώς πρόκειται για μια συλλαβική γλώσσα η οποία δεν έχει αλφάβητο, αλλά στηρίζεται σε συνδυασμούς ιδεογραμμάτων. Eπίσης δεν κλίνονται τα ρήματα, δεν έχουμε άρθρα, οπότε τα ιδεογράμματα παραμένουν αυτούσια σε όλες τις κλίσεις/πτώσεις κτλ.
Ποιες ηλικίες μαθαίνουν Κινέζικα;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει περιορισμός όσον αφορά την ηλικία στην εκμάθηση κινέζικων, απλά γίνεται διαφορετική στόχευση του μαθήματος. Για παράδειγμα, στα παιδιά στοχεύουμε αρχικά σε μια πρώτη επαφή με την γλώσσα χρησιμοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τον παράγοντα διασκέδαση. Στους ενήλικες γίνεται ένα πολυεπίπεδο μάθημα ανάλογα με τους στόχους και το επίπεδο του εκάστοτε μαθητή.
Έχετε κάποιο όραμα/σχέδια για το μέλλον σε σχέση με την κινεζική γλώσσα;
Υπάρχουν αρκετά σχέδια για το μέλλον. Ένα από αυτά είναι η δημιουργία εκπαιδευτικών και διασκεδαστικών βίντεο που θα φέρουν πιο κοντά τον κόσμο με την κινεζική γλώσσα. Επίσης ένα άλλο είναι να επιχειρήσω στην Κίνα να σπάσω το guinness world record κάνοντας μαραθώνιο με σχοινάκι, έναν τρόπο εκγύμνασης που έχει την Κίνα ως χώρα προέλευσης.
Γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να μάθει κινέζικα;
Για να έρθει σε επαφή με μια διαφορετική γλώσσα, να διευρύνει τους ορίζοντες του, να θέσει την φαντασία του σε λειτουργία και να γνωρίσει έναν διαφορετικό πολιτισμό.
Τι προτείνετε στους μαθητές/μαθήτριες για να θυμούνται εύκολα τα ιδεογράμματα;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να θυμάται κάποιος ένα ιδεόγραμμα, ανάλογα βέβαια με τον χρόνο που διαθέτει. Συνήθως προτείνω ηλεκτρονικές και μη flashcards, ούτως ώστε με την επανάληψη να επιτυγχάνουμε την απομνημόνευση, να γράψουμε αρκετές φορές ιδεογράμματα που μας φαίνονται δύσκολα και ανάλυση της ερμηνείας των ιδεογραμμάτων για να κατανοήσουμε το νόημα. Επίσης κάνω διάφορα τρικ στους μαθητές μου χρησιμοποιώντας την φαντασία.
Πχ. 累 lèi = κουρασμένος μας δείχνει ότι κάποιος έχει πονοκέφαλο και από την κούραση, δεν τον κρατάνε τα πόδια του.