Ο Χρήστος Μηλιώνης διδάσκει κινέζικα αλλά και ελληνικά σε κινέζους μαθητές και μαθήτριες

December 13, 2022
university-beijing
Ο Χρήστος Μηλιώνης είναι απόφοιτος του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, του τμήματος Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο με κατεύθυνση τη μετάφραση. Σπούδασε τα κινέζικα στην Ελλάδα και στο Πεκίνο στο πανεπιστήμιο BLCU (Beijing Language and Culture University). Σπούδασε επίσης μουσική τεχνολογία, διδακτική και γλωσσολογία. Διδάσκει κινέζικα 14 χρόνια, αλλά και ελληνικά σε κινέζους μαθητές και μαθήτριες.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη γλώσσα;

Από μικρό παιδί μ’ άρεσε να βλέπω κινούμενα σχέδια και ταινίες από την Ασία. Τότε, ως παιδί, με ενθουσίαζαν οι πολεμικές τέχνες, η δράση, τα εφέ και βεβαίως η κουλτούρα αυτών των χωρών. Μια μέρα λοιπόν είπα στους γονείς μου ” θέλω να μάθω γιαπωνέζικα! ” μη γνωρίζοντας την διαφορά. Κάπως έτσι λοιπόν οι γονείς μου έψαξαν και βρήκαν την πρώτη μου δασκάλα την κυρία Τόνια Λούο. Με ρώτησαν αν θα ήθελα να μάθω κινέζικα, δέχτηκα πολύ ενθουσιασμένος και μετά από λίγο καιρό ξεκίνησα τα πρώτα μου μαθήματα.

xristos-milionis-photoΓιατί οι άνθρωποι σκέφτονται ότι τα κινέζικα είναι τόσο δύσκολα;

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι τα κινέζικα είναι δύσκολα, είναι πιθανότατα λόγω του ότι είναι ένα διαφορετικό ” γλωσσικό σύστημα ” από αυτά που συχνά ακούμε και μαθαίνουμε. Συνήθως ο γραπτός λόγος, δηλαδή, τα ιδεογράμματα φαντάζουν δύσκολα. Όπως ίσως και ο προφορικός λόγος να ακούγεται δύσκολος σε κάποιους διότι απλά είναι λιγότερο εξοικειωμένοι.

Πόσο διαφέρει η κινεζική γλώσσα από τις ευρωπαϊκές;

Η κινεζική γλώσσα ανήκει στην Σινο-θιβετιανή οικογένεια γλωσσών, είναι μια μονοσυλλαβική (ιδεόγραμμα και συλλαβή), άκλιτη (τα μέρη του λόγου δεν κλίνονται), τονική γλώσσα (τέσσερις διαφορετικοί τόνοι προφοράς των λέξεων που αποδίδουν και  διαφορετική σημασία ανάλογα με τον τόνο). Αυτά είναι κάποια από τα “χαρακτηριστικά” της γλώσσας.

Ποιες ηλικίες μαθαίνουν κινέζικα;

Άνθρωποι όλων των ηλικιών μαθαίνουν κινέζικα. Μπορεί να διαφέρουν τα βιβλία και η μέθοδος, όμως όλοι μπορούν να μάθουν εφόσον το επιθυμούν.

university-beijingΠοια είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή όταν μαθαίνεις κινέζικα;

Όταν μαθαίνεις γλώσσες και πόσο μάλιστα κινέζικα, η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι η διεύρυνση των γνώσεων. Διευρύνοντας τις γνώσεις μας έχουμε και περισσότερες ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον.

Είναι τα κινέζικα η γλώσσα του μέλλοντος;

Όσο δημιουργούνται καλές, ουσιαστικές και δίκαιες ευκαιρίες, είτε μέσω διεθνών είτε διακρατικών συνεργασιών, έτσι θα υπάρχει ζήτηση οπότε και μέλλον.

Διδάσκετε και ελληνικά σε κινέζους. Τι ηλικίες συνήθως μαθαίνουν ελληνικά και πόσο δύσκολο είναι το έργο σας; Μαθαίνουν εύκολα οι κινέζοι ελληνικά; 

Διδάσκω ελληνικά και αγγλικά σε Κινέζους. Οι ηλικίες που συνήθως ξεκινούν τα μαθήματα οι μαθητές είναι 4-5 ετών, παρ’ όλα αυτά περισσότεροι είναι οι μαθητές ηλικίας περίπου 10-20 ετών και λίγοι μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι αρκετά δύσκολο να διδάξει κάποιος την ελληνική γλώσσα στα κινέζικα κυρίως γιατί δεν υπάρχουν εξειδικευμένα βιβλία. Υπάρχουν κάποια καλά βιβλία άλλα δεν είναι τόσο εξειδικευμένα. Αυτός είναι και ο λόγος που γράφω ο ίδιος ένα τέτοιο βιβλίο με το οποίο ήδη δουλεύω και παράλληλα προχωράω. Εκ πράξεως διευκολύνει πολύ και ελπίζω να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023 και ίσως εκδώσω.